Pages

Tuesday, September 29, 2009

Cerita Hari Raya di Perantauan

Actually aku dah siap taip & susun gambar dah untuk entry raya ni....skali camna ntah, boleh ilang...pastu cek merajuk tinggai biaq lama2...sendiri buat, sendiri merajuk..pastu laptop lak merajuk....ambikk!!

Mai kita cerita Malam Raya....
Tadaknya nak gantung2 curtain,sarung kusyen ka apa...malam raya, kami berbuka ramai2 kat umah Zaidi....yg lelaki bertakbir...yg pompuan dok sayu2...btoi ka?? dak aih...kami dok tunggu bila nak boleh makan...menu malam tu ada kari parpu, roti canai, sambal bilis, char kuey, sambal pudina, daging kicap...Zara masak sedap sungguh...sambil makan dengaq lagu raya...wahhh...btoi2 dah suasana raya..Shahril & Ida pun mai beraya kat 'kampung'...kat Montreal tadak sapa...Ash dengan Guillaume pun join...


Pagi Hari Raya
Rini pukui 6 dah bangun...hubby nak p solat raya pkui 7 kat Uni of Quebec Trois Rivieres....katanya 300++ orang...ramai jugak kan...aku lak dok bersilat kat dapur masak mee kuah..nak makan beramai2 kat umah Zara lepas solat raya...hubby balik, terus usung periuk2 pi umah Zara...zara plak masak pulut kuning dengan rendang daging 'kontroversi'...kira macam makan ketupat gak la kami...makan tak pulun sangat sebab nak simpan space perut...tengahari Haji buat open house...
Tengahari Hari Raya
Berkonvoi 4 bijik kereta termasuk Dominique & Jen ke umah Haji...menu penuh meja...ada nasi himpit, nasi minyak, ayam bbq...pendek kata tak termakan perut ni....selain kami ada ex-opismate hubby Micheleen & husbandnya Pierre...owner umah yg vogue pun mai...aku makan nasi minyak saja...yg lain takleh nak masuk dah...kenyang!!the kids lepas kenyang, pakat nak p playground...semua pakat menyerbu ke sana...pkui 4 balik umah dah...sebab Ash & Guillaume nak balik...lepas babai2 depa, aku bancuh cucur roti udang nak bawak p umah Zara...ada makan2 lagi...

Petang Hari Raya

Menu petang tu, satay dari Bangi...kuah satay Kuantan..cucur udang Yan...ni dah jadi ari makan sedunia dah...disebabkan satay lambat masak...geng ibu2 & kanak2 melayan cerita Jangan Pandang Belakang Congkak..diimport khas dari Malaysia...so, abislah cerita satu ari di ari raya...esoknya hubby cuti sehari lagi....lepak2 kat umah...petang, zaidi sefamili mai beraya...

Copyright 2011
from canada with love

Powered by
Free Blogger Templates