Pages

Friday, August 7, 2009

Whales watching: St. Lawrence Marine Park, Baie Ste. Catherine

Bertolak dari umah pun dh petang...kali ni konvoi berdua ja dengan zaidi sefamili...sepanjang jalan hujan...memang cantik sungguh view sepanjang jalan..mcm iklan Salem tu...wuhuhuhu... pokok pain keliling...berbukit2..lalu kat ladang2...ding dong ding dong, pukui 8 gak baru sampai kat Baie Ste. Catherine...kali ni memang main terjah ja pi...tak booking hotel apa pun...sampai hotel yg dok aim tu..dah penuh...mmmm tapi hubby lama gila kat dalam...rupa2nya tokei tu dok tolong cari tempat tidoq kat kami...baik sungguh...kat situ pun ada jual tiket nak tengok whales tu...beli siap2 lah...nak dijadikan cerita, tokei tu jugak lah pilot kapal tu...siap bagi harga student lagi...$57 sorang...alhamdulillah...



Hotel tak dapat, tapi kami dpt B&B(bed n breakfast)...couple tua, depa sewakan bilik kat umah depa...comel rumahnya...breakfast pun takyah pkiaq...tapi bilik air ja kena kongsi...tadak hal...kami dapat bilik atas...cute lah...$67...murah saja...dah settle bayaq, kami picnic kat bilik zaidi....zara masak kari...sedap gila..aku buat nasi lemak ja..perut sudah kenyang, masa untuk tidoq!!

Esoknya, aku bangun pkui 7 pi mandi...breakfast 8.30...ada pancake, toasted bread,strawberi jem,maple syrup...ayaq kopi tak tinggai...orange juice...check out dlm pukui 10.00..berdesup pi kat jeti...kapal (Grand Fleuve) sampai terus naik ke tingkat 3...amik port paling tinggi..tingkat 1 bercermin..ada cafe, kedai souvenier..tingkat dua open air ada bumbung..sama lah dengan tingkat 3...mula2 masuk kawasan berkabus...macam cerita suspen lak..sejuk mcm winter kat situ...kat situ lah nampk 3 ekor whales putih...aku ni bila dah nampak terus gelabah tatau capture picture dah..dok nganga ja tengok...nasib baik ada boyfriend yg sangat berdedikasi mengambil gambaq2...

Pastu masuk kawasan panas...cantik sungguh view kat situ....ada air terjun...tinggi dari niagara falls, tapi kecik amat....ala2 malas nak terjun ja...menang kat tinggi ja heh.!! actually tempat tengok whales ni sungai saja...tapi dalam airnya 200 meter lebih...atas kapal tu ada tourist guide..dia akan bercerita jenis2 whales & tempat2 yg kita lalu...dia buat dwi bahasa...tapi bila nampk whales, dia cakap french dulu...aku ni tengok ja org berlari, aku ikut sama...depa ke kiri, aku ke kiri..depa ke kanan, aku ke kanan..depa tipu, aku pun tertipu lah..kehkehkeh...

Whales ni pun, dia macam dok acan(main-main) dengan kita...ada la dia jengoi 3-4 kali..pastu ilang...tadak pun aksi2 ganas nak lompat2 sembuq ayaq ka....apapun tetap happy dapat tengok live..ya lah, aku ni ikan puyu, ikan sepat penah la tengok idup2 kan...banyak ekor jugak kami dapat tengok sepanjang 3 jam tu...owwhhh...hubby siap amik gambaq dengan pilot kapal yg baik hati tu...

Sebelum balik singgah makan dulu...perut sudah lapaq....next stop, Quebec City sebab nak solat...lepas solat nak cari kedai makan...masa tu dah berpecah dengan zaidi...depa nak pi crocs hunting...aku ni bab makan kedai cepat sungguh lapaq..cari punya cari GPS bawak pi kat Porte St. Jean...dekat dgn Parlimen tu...happening malam2...penat sungguh cari kedai Sahara tu kena mendaki bukit...end up menu dia tak sedap sangat...so pangkah itu kedai!! balik sampai umah dah pukui 12 kot...aku tidoq dalam keta...tak sedaq apa dah...

B&B y sangat comel
tempat berkabus yg dituju
antara whales yg kami tengok
waterfall yg tinggi dari Niagara,tapi kecik ja airnya...
tempat bersantai tengok whales...free
hubby dengan kapten kapal yg baik ati
me & hubby
berenti kat bukit on the way balik
bunga rumput di tepi jalan
me kat Porte St. Jean,QC

3 comments:

BaiDuRi said...

comey la umah tu..suka tgk bumbung dia..ada slop lagik..kaler pn menarik..dgn bersihnya..sejuukkk je mata tgk..

Awat tak tangkap sekoq whales tu..mau setahun takyah beli ikan..huhu..

chik dah said...

kannn...comei sangat2!! umah2 kat sini mcm ni lah rupanya..depa jaga halaman depan..dalam umah pn..tapi ada gak hat teruk2..

takmo lah whales tu..ikan bilis lagi sedapppp

zOe said...

wah untung mu ada bf leh tangkap pic mu posing aku ni lone ranger memana amik gambar syok sendiri jer haha ..nanti2 la cari bf kat sini gak..senang nak posing sama

Copyright 2011
from canada with love

Powered by
Free Blogger Templates