Pages

Friday, December 18, 2009

Hari ini 8w 3d...Alhamdulillah syukur kepada Allah

Panjang cerita sebenarnya sblm nk dpt good news ni...meh nk cerita kronologinya...


Nov 2006 aku kahwin..6 bulan lepas tu aku dh p jmpa gynea Dr Hamid Arshat...dan disahkan ada polycystic ovary kiri & kanan..pastu rahim ke belakang...amik clomid, buat HSG....sampailah pertengahan tahun 2008 doc suggest aku operate...kami postpone sebab hubby kena seconded ke Canada..last before mai sini p jmpa dr Hamid, dia kata try normal setahun kat sini..kalau tak apa2 gak,balik nanti baru operate...my cyst tak membesar..dok 2 cm tu saja...


Mai sini dengan semangat baru....tp bila dah nak setahun kat sini tak ada apa2 pun...aku & hubby memang tak berharap apa2...ingat balik malaysia next year terus nak operate...suddenly nov baru ni aku sakit perut...perut ni sakit rasanya dah 3-4 bulan dah...tapi bila anak kawan kat sini tseliuh kaki tunggu 9 jam pun tak dapat jumpa doc, aku pun tahan sajalah...last sekali aku b**ak berdarah....tkejut lah kan...then malam tu pulak aku tak boleh nak tidoq sebab perut sakit sangat2...esoknya hubby kata jom p hospital...kami gamble p...sampai sana, memang kena queue...tapi sebab kes aku ni maybe depa consider emergency lepas sejam dapat jumpa doc...


Check darah sampai 8 botoi kecik depa amik....pastu dok atas katil dekat 2 jam jugak...result keluaq,aku anemia teruk...doc situ tolong wat appointment dengan doc pakar kat hospital besar Trois Rivieres....esoknya terus jumpa doc endoskopi...so,aku treatment dengan doc ni psai usus aku...buat endoskopik memang ada luka antara usus kecil & usus besaq...doc kata Crohne Disease....then dia still tak puas ati, dia schedule 2 xray..nak tgk usus kecil ok ke tak...xray tu buat bulan nov....result ok...then 1 lagi selasa this week...xray yg masuk dalam mesin tu...lepas balik tu,doc terus kol aku katanya result dah kluaq perut aku ok, yg problemnya left ovary & uterus...doc srh wat pregnancy test sebab aku dah missed period 2 bulan...actually aku dah check tengah bulan nov tu...negative ja...and hospital pun ujian darah...memang negative...konon tunggu ujung bulan ni plak la test...bab test2 ni aku rajin sungguh walaupun berkotak2 dah abis tester tu..


Pagi rabu tu aku dengan malasnya buat test..bukan apa, malam tu tak bleh tidoq dok pkiaq yg bukan2...risau cyst pecah lah,effect uterus...pastu dok pkiaq pasni my hubby will kahwin lain lah...kahkahkah...sekali bila buat test tu laju ja kluar line...meraung dari bilik ayaq sambil bawak tester check kat kotak kat depan tv..nak confirm btoi ka kan..jd tak konfiden bila line lain dr biasa...hehehe...pastu terus tipon hubby sambil teriak2 cakap...masa tu aku pkiaq sian kat baby sebab dah banyak aku wat xray...takut kena radiation...pkui 10 p hospital sebab ada appoinment ultrasound...masa depa check tu aku terus tanya doc, btoi ka aku pregnant?? doc kata yepp...then aku cakap la aku buat xray sebelum ni, ada effect tak....doc kata yeppp...adoiiii..terus jadi lagi susah ati.....doc tu kata nanti doc aku akan explain...dia xray saja...balik umah nangis lagi dlm keta...kami dua redha apa yg jadi...


Sampai umah, dok bercakap2 dengan hubby...lega sikit...petang tu pkui 4 doc tipon lagi dia nak jumpa marin(khamis)...dan dia dah buat appointment kat aku dengan gynea...pkui 11 p jumpa doc..dia macam rasa bersalah sebab tatau aku pregnant,then buat xray...dia pun based on result darah negative...kami kata,takpa bukan salah sapa2...kami pun tak expect boleh pregnant...ya lah dengan aku yg sakit ni kan...doc kata aku mmg crohne disease, and dia tak bagi ubat..just makan pil ion tu saja...bulan depan jumpa dia balik...


Pkui 1 p jumpa gynea...dia wat ultrasound sekali lagi....kali ni hubby ada sama...so dapat lah tengok..then ada heartbeat baby tu...bila dengaq heartbeat tu, subhanallah...itulah kebesaran Allah SWT....doc kata dh 8minggu 2 ari...baby normal...alhamdulillah...bila dengaq tu,aku lega sangat...gynea tu kata bulan depan plak mai jumpa nak tengok progress...even aku rasa lega, tapi risau tu tetap ada...aku doakan baby ni sihat,selamat lah hendaknya....memang inilah yg ditunggu selama 3 tahun ni...untuk semua keluarga & kawan2 yang sentiasa mendoakan, terima kasih banyak2...teruslah mendoakan aku & baby ni...rasanya lepas next appointment dengan doc baru aku lega btoi2 kot...

13 comments:

zOe said...

punyer la check blogmu berkali2 nak tgk post happy news mu ni idah ..so happy to hear of it ..mmg made in canada lah..yer laa musim sejuk ni kan haha ..take care my dear..dont overtax urself too much ..dok jer rumah elok2 makan tidur rest and just be a lady of leisure!

sato17 said...

tu lah ruby.. aku pong x larat nak refresh blog idah ni dok tunggu hapdet..hehe..

idahhhhhhh.. rasa nak nangis baca posting kali ni.. besarnya dugaan tuk korang. tp apa2pon alhamdulillah.. aku doakan ko n baby selamat..take care ye..

Mama_anggun said...

idah...kak su baca blog nih sambil nangis...gembira sgt..and risau juga bab xray tuh...tp bila dah buat ultrasound doc kata ok...lega sket...apa pun yg terjadi...baby nih sgt istimewa...just remember how hard u try to get him...

jaga diri tuh bebaik...makan yg berzat je...hehehh time nih la nak demand ngan laki...hohohhhoo...acid folic ngan vitamin obimin tuh kena mkn...jgn skip...

itangmanih said...

congrats idahhh!k.mareld br online ni..double happy bile dpt tau idah pregnant...
nway take care ok...

Dy said...

HUhuhuhu Idah....tahniah..
Mulut Dr Hamid tu mmg masin ler...dia suruh hang tukar angin...tunggu setahun kan betulll....kan dia pesan suruh hang hantar berita kat dia..hang jgn lupa....



Tapi hang tak tunggu den pung nak sama memboyot...uwaaaaaa...den kensel dulu perancangan takut terlepas peluang ke Switzerland...hahahahahahahaha....


TAHNIAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

BaiDuRi said...

huh..mencabar sungguh laluan hang utk dpt berita gembira ni..InsyaAllah..mudah-mudahan hang dgn baby sihat2 ja..jgn dok pikiaq yg bukan2 nanti mendatangkan stress tak elok utk bb gak...fikir yg +ve jer..dan disamping tu bersedia dgn segala kemungkinan..

pinksharplet said...

congratz sis!!
nnt bleh shopping baju baby kat anak sedara.yeahhh!!! ;)

Borgeeb said...

idah!!!! tahniah!!!!!!!!!! happy for u... tak tau nak gambarkann may be kurang skit % dari u and hubby.

alhamdulillah.. dah, tak yah tension dan pikir yg bukan2.. ibu mengandung ni kena pikir yg baik.. cakap yang baik baik.. makan yg baik2..

mu kat sana bagus la.. tak la dengar gosip2 tak baik.. cakap gosip tak baik.. borak yg tak baik..

baik juga di canada.. wakil m'sia minta hubby mu jaga mu baik2.. hehehe. happy ceria selalu .. nanti baby ceria juga mcm "mak" dia

MY HEART said...

tahniah sis,

jaga diri bebaik. ur baby too. semoga sihat sejahtera dan makan banyak makanan berkhasiat untuk diri sendiri dan baby...

ohbukan said...

idah...bundles of congrats tuk hang ngan farid..alhamdulillah..banyak2 kan berehat, jgn stress2, apa2 problem ka nak tanya apa2 ka..banyak kawan2 leh jadik rujukan neh..dun't worry...

dapat atu dari jujie masa pi kenduri ina last saturday, takdan baca blog hang sebab gi outing ngan family belah asben ke PD...today abru dpt ngadap ni..

series beb, tumpang haru dan sebak gak..huhuuu...kalo ada depan mata ni mmg kena peluk dek kami semua....sambil meleleh ayaq mata, ayaq idung..semualah...

hugs di alam cyber jerlah...BIG HUGS.....!!!

iswatie "colours of life" said...

congrats che dah dah n hubby hang..aku sefamily tumpang gembira..take care n enjoy ur pregnancy!

紅燒魚takesi said...

,徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社

lin said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,ut聊天室,情色遊戲,情色a片,情色網

Copyright 2011
from canada with love

Powered by
Free Blogger Templates