Pages

Friday, January 23, 2009

rumahku...

Kawan-kawan pakat request nak tengok umah ku...alaaa..gua malu la!! umah ala setinggan ja..tp kak dy dh guling2 teriak nk tengok...aku tunjuk la okey...

Kami sampai sini amik masa 2 minggu gak survey umah2..mula2 kami cari kat pekan tu..Trois-Rivieres..so senang la aku nk kuar jalan2 kan..public transport ada...tp kat sana umah lama2...tambah plak nak pindah time winter ni, nak membasuh umah...huh!!! bayangkan lah..boleh koma!!

Kat canada ni ada trend..depa pindah umah bulan jun-julai tiap2 taun...jadi yg ada neh kira saki baki hat org tak mau atau tak perasan lah kot...last2 dapat la umah ni...kat Becancour..pinggir pekan tu..hubby p keja pun dekat..dlm 15 minit...nk p pekan pn dlm 15 menet gak..
Mesti ampa kata besaq!! 4 pintu wooo...pehhh...fokus yer kawan2..fokus!! cuba tengok pintu paling kiri sekali...zoom sendiri ek... yang tu la umah aku...yang lagi 3 pintu tu?? hat tu umah org...toksah gatai nk kata 1 bangunan ni umah den...ingat laki den manager ka kat sini!! kalau kat mesia kami ni mcm geng bangla tu ja tau...meh aku tunjuk neighbourhood sini...
Sini apartment style 2-3 tingkat ja...design luaq dalam pun tak sama..boleh tengok macam2 pesen umah...kawasan ni memang khas utk umah2 ja...school pn tadak...budak2 nak p school, bas mai amik...FREE beb!! Jom kawan2 kita meronda dalam umah plak..mai2..

Ni pintu masuk yang kena zoom in tadi tu kan...langkah masuk belah kanan ada almari...habuan gantung coat..letak glove...kasut...tu aku boh kapet keras utk serap snow hat lekat kat kasut...x la ari2 aku kena mop kat situ kan...
Ni living hall...depan pintu masuk ada living hall...sebab tu aku suka umah ni...ni ja umah dlm banyak2 kami tengok, masuk2 bukan terus dapuq...aku rimas la dapuq dok depan2 ni..kita masak bukan macam depa...main grilled dlm oven ja...kita kan nk bersilat goreng macam2...minyak melantun2 mcm fireworks...nk bersila tumbuk sambal belacan lagi(arap dpt la aku seludup belacan bulan depan ni)...malu la aku...mau ada jiran ngendap aku nnti tgk apa la budak ni dok buat kan...sebelah kiri living hall aku letak meja makan...ni lah ghupanya..
Apa psai 4 ja kerusi?? hubby aku kedekut maaa...hahaha...kami dua ja pun kan...kalau ramai2, kita jemaah makan kat bawah...nk besila la, nk meniarap pun boleh!!!dari tempat makan ni nmpak terus dapuq kat belakang tu..ni dapuq aku..
Cabinet semua built in..peti ais??? banyak la built in sama...tangggung dari kedai la beb!!nampak dak hat kaler merah tu?? yejjaaa...tu periuk nasi...kan2!! aku dh makan nasi...zaman kebuluq dah abih...yesss!!!

Bawah periuk nasi tu nmpak x tong smpah putih...tau la ampa kenai tong sampah...aku nk cerita tempat tu khas untuk dishwasher...apa psai kami tadak??? buat apa..setakat 2 pinggan nk boh diswasher, buang karan!! silap2 mau kecut mecut pinggan aku bla kuar dr situ...terlebih spin.. btoi ka spin..??ntah...
Ni plak tempat washer and dryer...patut ada pintu tutup..tp pintu dia x smpai lagi...tempat ni boleh nmpak dari living hall...sebelah kanan tu stor...depan tempat ni ada washroom...nak tengok gak ka?? meh boh sekerat ja lah..kang ada yg tak lalu tengok jamban aku!!!
Ni lah washroom...tema kaler oren...ya aaa auuu!!! bukan apa, nk bg feel panas sket...musim ni kalau berani mandi sehari sekali kira hero la...aku lah hero tu!!! huah3...dh try mandi 2 kali sehari..kulit gue kering bersisik2 jadinya...

Nampak tak petak2 putih dalam cermin tu?..tu la tirai bathtub...aku seksi maaa...!! kawan2 jangan takut...aku ada 2 helai kain batik hat tak jahit lagi...kalau mai sini, aku bagi kain tu...nk buat basahan ka nk sidai pun takpa...jagan risau no...

Sebelah washroom ni bilik tetamu..memang kosong tadak apa...aku plan nk buat bilik sembahyang..nnti boh kapet dulu...
Nanti sapa2 mai aku perosok kat sini ek...depan bilik tetamu ni bilik aku la..
Hahahah...apa psai gmbaq pintu ja? mana bleh tnjuk beb...tengok pintu dah la..masuk belah kanan ada satu bilik kecik plak..dalam tu almari baju...tunjuk tingkap bulih la...ni dari bilik aku boleh nmpak view ni..
Ada pokok besaq2..macam bukit sikit..kat belah situ umah orang kaya2...memang lawa2...

Abih la cerita pasai umah aku...umah ni memang sesuai untuk aku dengan hubby...kecik, comei and selesa..Alhamdulillah dengan rezeki yang ada, dapat kami tempat berlindung, makan dan segalanya...tapi tak lah semewah orang lain...insyaallah sampai balik lah aku dok umah ni...takmo la pindah2...letih packing barang...kawan2 semua, jemputlah mai sini ek...

6 comments:

adenium said...

errr..klau ada dishwaseher tuh..tunggu seminggu sekali lah baru basuh..hehe

chik dah said...

hehe...nk tunggu seminggu dh tadak pinggan nk mkn lah wei...

ohbukan said...

waa, lawalah umah hang idah..selamat meneruskan deco ko yang belum selesai, nanti update ya..dapat pulak bilik ayaq kaler faveret hang ek...oren, memang sesuwaiiii

Dy said...

pandai kata den terguling nak tgk umah hang..... tunggu hujung taun ni den mai ...siap dulu katil tilam segala kat bilik tetamu tu

sato17 said...

weh... mmg selesa dah umah tu... rasa teruja nak pi menginap kat bilik tetamu..huhuh..

yg penting barang2 basic dh ada... :P

bilik air ang... ouchhh, mmg seksi..!!

zOe said...

wahh nice house n aku rasa rmh mu ni dah almost complete pun ..cuma mu siap2 la toto ker kat guest rm tu senang kiteorg nak mai hehe ..brapa rega ni idah ..cost of living ok eks sana..

Copyright 2011
from canada with love

Powered by
Free Blogger Templates