Pages

Tuesday, July 28, 2009

Holiday 5H 4M di Toronto- Part I

Dah lama tak menjenguk blog..penyakit M=malas melanda..actually banyak dah tempat2 yang aku pi..akan di update lepas ni...yg ni kena pulun dulu..sementara aura tu masih ada...ada hutang tag yang tak bayaq...jangan marah aaa...akan ku bayaq lepas ini..
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Hari pertama (20.7.09 isnin)

Ni kira ari bertolak..pagi2 pukui 7.40 kami dah keluaq umah...berenti kat montreal..semua berkumpul kat situ sebelum konvoi ramai2...dalam pukui 10 kami bertolak 4 buah kereta ke toronto...dari montreal ke toronto dalam 5 jam sampai lah..tapi kami berenti kat Kingston picnic sat isi perut...kiri kanan jalan banyak ladang2...dapat la tengok ladang gandum...pukui 5 lebih kurang sampai kat hotel Glen Grove..building lama...bilik kureng best...tapi murah...owwhh lupa nak bagitau...mai holiday kali ni bukan takat pack baju saja..segala periuk belanga pun bawak..frozen food pun ada..tensen pun ada gak..orang nak mai holiday goyang2 kaki, tapi nak kena pikiaq masak makan...bilik ada kitchen..aku dan la masak nasi goreng sekali, yang lain masak nasi makan lauk yang dah siap2 frozen tu..perangat ja..so ari 1st tu kami tak keluaq mana..sampai bilik hubby dah tergolek tidoq macam kena gam mata...lagi 3 famili dah keluaq jalan2...malam tu dalam pukui 10 lebih kami keluaq jalan kaki pi beli roti & susu kat kedai depan hotel...
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Hari kedua (21.7.09 selasa)-Niagara Falls

Ari ni pukui 8 kami dah bertolak dari hotel..sebab Niagara Falls tu amik masa 2 jam jugak nak sampai...sampai ja sana, kami pusing 1 round dulu dengan kereta...memang cantik sangat...kira ternganga lah mulut aku ni tengok...dalam hati dok kata tak sangka aku boleh sampai sini..macam tak caya ja...dia ada 2 waterfalls...satu biasa2 saja...yang satu lagi tu yang selalu kita tengok kat TV...yang tu tempias ayaq dia sampai ke jalan..macam hujan...punca air waterfall tu dari US...tapi view waterfall yang cantik tu nampak kat sebelah canada ni...so kita nampak la US sebelah sana...kat sini macam2 pakej ada..nak naik bot pi dekat waterfall boleh..depa bekalkan baju hujan...ataupun naik helikopter tengok view dari atas...nak naik bas pun boleh...tapi kalau nak yang free, pakai tumit lah kawan2 yer...macam kami...lagipun senang nak berenti amik gambar...masa kita berjalan, waterfall dok sebelah kiri, sebelah kanan ada park...cantik...sapa2 yang penat boleh duduk2 relek2 dulu...kami berdua berjalan sakan sampai ke hujung tempat tempias tu...cuaca mula2 mendung..pastu hujan..berlari lintang pukang dua2 orang nyorok dalam mall kecik situ...sementara nak tunggu hujan berenti, layan kopi dengan muffin dulu...lepas tu kami pi Hard Rock Cafe..my hubby kan pengumpul tegar..bini dia pun dapat ler tempiasnya..tocei2...kat area niagara ni depa buat macam satu town..happening..ada indoor theme park..ada casino..ada free duty shop(yg ni sapa travel ke US ja boleh shopping)...pendek kata kena overnight kat sana baru puas pusing...

Lepas tu kami pi Canada One..ni factory outlet dekat dgn Niagara Falls...terloncat2 la aku sampai sini...sebab hubby search dalam internet kata ada Coach Outlet...memang mata menangkap yang tu dulu lah...masuk dalam tu aku jadi tatau arah..pusing seround semua nampak lawa..pusing round kedua...pun semua lawa..hubby last2 keluaq dulu biaq aku meroyan sorang2 dalam tu..hihihihihi...masa hubby masuk lepas tu aku dah 5 round pusing...macam semua nak beli...tamak sungguh!! keluaq dari coach aku sengih sampai belakang kepala..bukan takat telinga saja...pastu bila masuk outlet2 lain aku dah tak selera dah..macam nak muntah tengok...semua murah2...tshirt nike $9..jeans levi's $30..masuk Escada lak, henbeg $500...yg ni memang aku rasa nak terlentang...mahai...tu baru factory outlet tu..kalau boutiqe tatau lah berapa gamaknya..masuk Guess, henbeg $70...lawosssss...lenkali mai rembat...sony plak jual PS2 $69(
adik wan kena pulun UPSR, maksu dah survey banyak dah ni)..banyak brand la ada..Dockers, Tommy Hilfiger,Liz Claiborne(murah amat..henbeg $20-$30)...uishhh aku dok cerita harga henbeg ja..pasai ni hantu henbeg...baju, jeans,jaket kulit semua ada......Esprit, Nine West, Reebok, Mexx...banyak lagi lah..semua harga kalau convert dalam RM still murah...nasib baik la bukan aku yang keja kat sini..kalau tak, mau habih menabung kat factory outlet saja laa...tapi katanya kat US lagi best factory outletnya...so, next year serang sana pulak yer b!!

Lepas habis shopping kat situ (tak banyak pun yang beli..rambang mata yang lebih)..shoot balik hotel...malam tu konon2 nk makan KFC halal...hubby pi cari dgn zaidi tadak pun KFC tu...pastu depa siap salah2 jalan..last2 balik tak bawak apa2...pukui 11 malam baru kelam kabut aku masak nasi nak makan...makan pun sambil mata tutup sebelah..dah letih sangat....

So, layan gambaq2 kat Niagara dulu...


Happening town
Niagara Falls:Maid of the Mist
Queue nak naik bot pi waterfalls
View dari atas kawasan sekitar Niagara Falls..bridge ke US
Tempat berjalan kaki..sebelah kiri tu waterfalls..kanan park
Ni 3 famili..1 famili lagi ilang ntah ke mana :) plus cameraman shahril..
chenta hatiku heh...
last..harus ku jaja mukaku di bawah bendera canada..

5 comments:

Dy said...

Hang ni naik boat dak kat Niagara falls tu? Tadak gambar bukti nih....

chik dah said...

den tak naik ler..kan den kata den pakai tumit..next time plak!

Anonymous said...

jelesnyaa aku wehhhh.. niagara falls neh tempat idaman aku sejak darjah tiga lagik.. huk huk.... syoknya syoknya....

(*_*)

zOe said...

hehe ..tu la they say the view is nice from canada side ..takper lah nanti aku sampai sana ko kena turun jemput aku lagi lah haha ..syok nyer aku dgr tang FOS tu idah ..confirm mau serang

Zara Zaidi said...

x pe..x pe....sapa2 yg nak dtg canada...idah anytime blh tunjukkan jalan ke Niagara Falls.. dia bukan apa..excited tang FOS lagi dari falls tu....hee..hee... betul x idah?

Copyright 2011
from canada with love

Powered by
Free Blogger Templates