Pages

Tuesday, July 28, 2009

Holiday 5H 4M di Toronto-Part II

Hari Ketiga (22.7.09 Rabu)

Hari ni dua2 bangun lambat...breakfast kena nasi dgn ayam masak merah siap2...sebab nak guna banyak tenaga...rini decide nak naik metro pi downtown Dundas Street...nak amik pakej Hop on Ho Off naik bas ala2 mcm kat London tu..Zaidi sefamili pun join jugak..kat metro amik day pass $9 seorang...kami plan malam tu nak keluaq jalan2 lagi...sampai kat Dundas Street terus p bli tiket bas..dapat bas kuning..$48 seorang...valid seminggu...means,kalau rini tak abih pusing, sok ang boleh naik lagi..janji ang simpan resit tiket dengan clip kuning letak kat baju...naik lah sampai muak seminggu...$48 untuk naik bas dan bot...kalau nak masuk tempat2 menarik kat sana kena beli tiket pulak la...sebelah tempat tunggu bas tu ada Hard Rock Cafe..depan tu pulak Eaton Centre...downtown la ni memang nampak kotor..sebab semua pekerja angkut sampah on strike..dah 5 minggu...

Bas sampai terus naik dok kat atas yang tak berbumbung tu...bila dah berjalan bas, nyesal plak aku tak bawak sweater..sejukkk!! aku enjoy gila naik bas ni...tourist guide dia bercerita sakan...semua building yang kita lalu ada cerita...pastu ada check point...contohnya bila sampai Casa Loma dia akan berenti 15 minit...kalau nak turun boleh...pastu tunggu bas seterusnya..selang 30 minit bas akan smpai...janji naik bas kuning...sebab ada satu lagi pakej lain bas warna merah...tiket2 nak masuk tempat2 tu pun boleh beli kat pekerja dalam bas ni..murah sikit dari beli kat kaunter tempat2 tu...

Kami tak turun sebab nak terus naik bot...so meronda2 dgn bas lah...lalu kat street paling mahal kat Toronto...Yorkville area...kat situ semua outlet hat over branded lah bagi aku..LV, Prada, Tiffani, mcm2 lagi lah...situ ang parking lah keta sesuka ati..means dalam parking lot ok..bukan melintang atas jalan...nanti bila dah abih shopping ang boleh suruh depa pi amik keta bawak mai kat ang..memang lah, yang parking situ paling koman aku tengok BMW...erkkk!!

Pastu bas lalu kat kawasan orang jewish...kat sini ada 60k population depa...memang boleh nampak bersepah2 ler depa kat mana2...satu lagi chinese comunity..memang ramai...pastu lalu kat Royal Ontario Museum, CN Tower(tower tertinggi di dunia dulu sebelum Tower kat Dubai take over)...lalu kat Rogers Centre...pastu naik bot..nampak la view downtown Toronto yg sangat cantik...pastu bot tu bawak pusing ke Toronto island..ada 600++ penduduk...sepatutnya kita boleh turun picnic kat situ..tapi sebab strike, so depa tutup island tu..dapat tengok ja lah..

Habis naik bot tunggu bas kuning mai...berenti kat St. Lawrence Market...ingatkan best, masuk dalam memang market betoi...jual daging, sayur,buah, cheese..aku lalu kat daging ja terus suspect..erkkkkk...pusing dalam 15 minit, terus keluaq...tunggu bas kuning depan market ni punya lah lama tak sampai2...sabar2...actually pasni terus Dundas Street balik...so last check point la market tu...bas smpai ja terus pecut naik...masa sampai kat Dundas Street tu dah pukui 5...perut pun dah lapaq...jalan cepat2 pi Red Lobster... not bad la seafood dia...dapat la merasa lobster dengan crab yang besaq tu..janji kenyang!!

Malam tu kami keluaq lagi...berdua saja...naik metro...berjalan punya jauh nak pi HSBC, dah la hujan..sampai situ ATM dia dalam bangunan..kunci plak tu..patah lah balik....masuk hard rock cafe pekena jus sorang segelas..ingatkan ada live band...sekali tadak daaa...pkui 11.30 chow balik naik metro...

Muka happy naik metro...

Dundas street
Sightseeing bus..yellow kalerrrrr


Royal Ontario Museum
St. Lawrence Market

tatau nama apa...
Hospital kanak2
Mural Toronto dari zaman dulu sampai la ni
parking basikal
bot kami
View dari atas bot
Pulau Toronto
Hubby yg boring tunggu bas
Ending harus gambaq berdua... :)

2 comments:

zOe said...

haa tu dia dah lama menyepi g vacation ropanya..brapa byk dah tshirt hrc abe mu dah collect? ..aku nak start collect gak la sekali ngan dier nyer shortglass tu

iswatie "colours of life" said...

patut la lama diam..jln sakan rupanya...

che dah awat aku tgn hang kurus btul ...tgk gambo hang dlm metro

take care yer

Copyright 2011
from canada with love

Powered by
Free Blogger Templates